Racefietsen in de winter: Tips & trucs
Hoe je veilig op je racefiets kunt rijden in de winter en het voorjaar

Fietsen bij temperaturen onder nul? Geen probleem! Wij laten je zien hoe je je favoriete sport zelfs bij koude temperaturen niet hoeft op te geven. We hebben de belangrijkste tips en informatie over wielrennen op de weg in de winter voor je op een rijtje gezet, zodat je nog steeds plezier hebt en de veiligheidsfactor niet mist.
Inhoud:
- Wielrennen op de weg in de winter: De belangrijkste dingen op een rij
- Hoe bereid ik mijn racefiets voor op de winter?
- Hoe verzorg en berg ik mijn racefiets op in de winter?
- Welke kleding moet ik dragen als ik in de winter op mijn racefiets rijd?
- Drinken en eten: Hoe eet ik tijdens het racefietsen in de winter?
- Fietsen in de winter en gezondheid: waar moet je rekening mee houden?
- Veilig reizen: wegfietsen in de winter en in de sneeuw
Wielrennen op de weg in de winter: De belangrijkste feiten op een rij
Met een beetje voorbereiding en de juiste kleding komen jij en je racefiets de winter in goede vorm door. We hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet:
- Racefietsuitrusting: winterbanden, verlichting en spatborden
- Stalling van de racefiets: droog en niet te koud
- Onderhoud van de racefiets: sneeuw en zout verwijderen en de ketting regelmatig oliën
- Kleding: wintervast en lichtgekleurd
- Voeding: lauwe dranken en koolhydraatrijke snacks
Hoe kan ik mijn racefiets voorbereiden op de winter?
Eén ding vooraf: Bij ijs en sneeuw worden vooral wegen zonder windbescherming snel onaangenaam. Daarom raden wij alle racefietsliefhebbers aan om in de winter over te stappen op een cyclocrossfiets of mountainbike. Deze fietsen zijn ontworpen voor ruwe ondergronden. Bovendien remmen bospaden de snelheid op natuurlijke wijze, waardoor het risico op vallen en de koude rijwind wordt verminderd.
Als je van plan bent om regelmatig in de sneeuw te rijden, moet je een Fatbike aanschaffen. Deze nieuw ontwikkelde off-road- en expeditiefiets heeft extreem dikke banden waarmee je probleemloos off-road kunt fietsen.

Winterbanden en spijkerbanden voor je racefiets
Maar zelfs gelegenheidsfietsers die geen mountainbike of fatbike hebben hoeven niet op te geven als het fietspad niet vrijgemaakt is. Gespecialiseerde retailers bieden winterbanden en spijkerbanden voor zulke gevallen. Als je je banden hebt omgebouwd, kun je ook relatief veilig op ijs en sneeuw rijden.
Veilig reizen op een racefiets in de winter: De juiste verlichting
Een goed geïnstalleerd verlichtingssysteem zorgt voor veiligheid. De verlichting van je racefiets moet voldoen aan het verkeersreglement van jouw regio, dat meestal bestaat uit een koplamp met een witte reflector, een achterlicht en een rode reflector plus reflectoren in de spaken en op de pedalen. Controleer wat de regels zijn in jouw regio.
Ook praktisch zijn in de helm geïntegreerde lampen of hoofdlampen, die niet altijd zijn goedgekeurd als officiële fietsverlichting volgens de verkeerswetgeving, maar vooral op slecht verlichte paden erg nuttig kunnen zijn. In het verkeer is het echter beter om indien mogelijk geen hoofdlampen te gebruiken, omdat deze andere weggebruikers kunnen verblinden en je bij een politiecontrole een boete kunt krijgen.
Spatborden voor uw racefiets
Racefietsen en spatborden – dat gaat toch niet samen? Esthetisch gezien is een spatbord op een racefiets misschien niet zo aantrekkelijk, maar in de praktijk is het vooral in de winter erg nuttig. Spatborden zorgen ervoor dat modder, water of steentjes niet op het frame van je fiets worden geslingerd of op je kleding terechtkomen. Ook sneeuw en strooizout, die de kwetsbare onderdelen van de fiets kunnen aantasten, worden effectief weggehouden van het frame. Vooral in de winter zijn spatborden een slimme investering, omdat je ze eenvoudig op je racefiets kunt bevestigen met klemmen, klittenband of elastieken. Kies voor modellen van carbon, kunststof of aluminium – zo blijft je racefiets ook in de winter licht en aerodynamisch. Een bijzondere variant is de zogenaamde Ass Saver, een flexibele, korte kunststof beschermer die je onder het zadel kunt klemmen. Als je hem niet meer nodig hebt, kun je hem eenvoudig onder het zadel opvouwen.

Hoe onderhoud en berg ik mijn racefiets in de winter op?
Of je je racefiets kort parkeert of langer opbergt, zorg ervoor dat hij droog en niet te koud staat. Schuren of kelders zijn bijvoorbeeld geschikte plaatsen. Je kunt je racefiets ook in de winter in huis opbergen en bijvoorbeeld gebruiken voor rollentraining. Als je je fiets wilt ophangen, let dan op dat fietsen met schijfremmen alleen horizontaal mogen worden opgehangen.
Meer tips voor het juiste opbergen van je fiets vindt u in ons artikel „Fiets overwinteren: Hoe je je fiets winterklaar maakt."
Naast de juiste opslag moet u uw racefiets in de winter goed onderhouden.
- Controleer regelmatig de remblokken en de bandenspanning.
- Reinig en smeer de ketting.
- Verwijder na elke rit de sneeuw van uw fiets, omdat het aanwezige zout roest kan veroorzaken.
Na het winterseizoen is het belangrijk om uw racefiets een voorjaarscontrole te laten ondergaan en idealiter alle functies door een werkplaats te laten controleren.
Meer informatie en tips over het juiste onderhoud van uw fiets vindt u in ons artikel „Fiets schoonmaken en reinigen: tips voor de perfecte fietsreiniging“.
Welke kleding moet ik dragen bij het wielrennen in de winter?
Trouwe aan het motto: "Er is geen slecht weer, alleen slechte kleding", moet u goed letten op wat u aantrekt tijdens een winterse rit met uw racefiets.
Het lagenprincipe
Werk volgens het laagjessysteem en draag meerdere dunne lagen over elkaar. Vermijd katoen, omdat deze stof nauwelijks droogt zodra hij doorweekt is van het zweet. En wie wil er nu in de winter met natte kleren rondlopen?
Als u een functioneel onderhemd, een korte mouwen wielershirt, een lange mouwen wielershirt en een winddicht softshelljack over elkaar aantrekt, bent u goed beschermd tegen de kou. Het laagjessysteem heeft bovendien het voordeel dat u lagen kunt uittrekken als het te warm wordt. Neem daarom in de winter altijd een kleine rugzak mee. Lees meer over het laagjessysteem in het artikel « Hardlopen in de winter ».
Wielrennen bij vriestemperaturen: softshell-jassen houden je warm
Wie bij ijs en sneeuw buiten sport beoefent, moet letten op winddichte en ademende kleding. De warme softshell-jassen van owayo zijn perfect voor wielrennen in de sneeuw. Reflectoren op de mouwen zorgen voor extra veiligheid!
In de winter: fietsbroek, handschoenen & co. als windbescherming
Lange fietsbroeken met een windafstotende functie zijn in de winter een must op de racefiets. Combineer een broek met softshell-functionaliteit met een korte broek eronder of een extra warme lange winterfietsbroek om voldoende bescherming tegen de wind te bieden.
Een onconventionele maar effectieve oplossing is de softshell onderbroek, die over de reguliere fietsshorts wordt gedragen. Het is aanzienlijk goedkoper dan een lange softshell fietsbib en moet één of twee maten groter worden gekocht, zodat je het als laatste laag kunt dragen.
Ook voor de handschoenen geldt dat ze winddicht moeten zijn. Veel fietsliefhebbers dragen in de winter zelfs motorhandschoenen om zich goed te beschermen. Moffen bieden bovendien een betere bescherming tegen de kou. Moffen beperken echter het remgevoel, daarom kunt u ook kiezen voor drievingerhandschoenen. In ieder geval moeten de handschoenen goed gevoerd zijn.
Warm van top tot teen
Isolerende en warmende inlegzolen of overschoenen zijn goed tegen de kou. Als extra kun je ook nog een hot pack onder de sokken leggen. Zo hou je gegarandeerd drie tot vier uur warme voeten.
Ook via je hoofd verliest je lichaam veel warmte, daarom is een fiets muts verplicht wanneer je bij min-graden op een racefiets rijdt.
Bij regen kunt u ook een speciale hoes over uw helm trekken. Daarnaast bieden een hoofdband en een multifunctionele sjaal voor uw gezicht extra warmte.
Voor een goede rondom bescherming tegen de kou biedt de vakhandel speciale bodywarmers van merino wol of fleece. Deze houden ook nek en hals lekker warm. Been-, arm- en kniestukken zijn ook populair onder sportfietsers.
Drinken en Eten: Hoe voed ik mezelf tijdens het wielrennen in de winter?
Ook in de winter verlies je water tijdens het fietsen door zweten en ademhaling. Zorg er daarom voor dat je voldoende te drinken meeneemt tijdens elke rit met de racefiets. Lauw warme dranken zijn hiervoor geschikt, die je in een thermofles kunt vullen.
Wielrennen in de winter kan meer van je energiereserves vergen, omdat je meer kracht moet uitoefenen, bijvoorbeeld om tegen de koude wind in te fietsen. Neem daarom energieleveranciers in de vorm van koolhydraatrijke snacks mee.
Wielrennen in de winter en gezondheid: Dit moet je weten
Er is niets op tegen om in de winter een rit met de racefiets te maken, zolang je de volgende tips volgt:
- Fiets niet bij temperaturen onder de -10°C, omdat koude temperaturen de ademhaling bemoeilijken en het immuunsysteem kunnen belasten.
- Laat je racefiets liever staan wanneer het bijzonder glad is, om ongelukken te voorkomen.
- Adem goed in extreme kou door in te ademen door je neus en uit te ademen door je mond.
- Verzorg je onbeschermde gezichtshuid met vette crèmes.

Veilig op weg: Wielrennen in de winter en bij sneeuw
Vooral in de winter geldt: Veiligheid eerst! Pas daarom niet alleen je kleding aan, maar ook je rijstijl aan de veranderde weersomstandigheden.
Bij het rijden in bochten op ijs en sneeuw is vooruitziend handelen essentieel: verlaag vroegtijdig de snelheid, focus op de bochtafsnijding en behoud een zo ontspannen mogelijke houding. Gebruik de voorrem voorzichtig en verplaats je gewicht voor meer stabiliteit naar het buitenste, lagere pedaal. Na het hoogste punt van de bocht bouw je grip op door de fiets met je armen en benen in de grond te drukken. Versnel daarna langzaam om te voorkomen dat je achterwiel wegslipt.
Meer over rijtechnieken bij sneeuw en kou leest u in ons artikel „Mountainbiken in de winter“.
We hopen dat we u enkele nuttige tips hebben kunnen geven en wensen u een succesvolle en veilige winterseizoen. Nog meer informatieve inhoud over fietsen vindt u in ons magazine. Mist u nog de juiste fietsoutfit voor de winter? Bezoek dan nu de owayo-shop en vind het perfecte ontwerp voor uw winterfietsoutfit.
Afbeeldingen: Afbeelding bij de titel: ©istock/GibsonPictures, afbeelding 1: ©istock/GibsonPictures, afbeelding 2: ©istock/GibsonPictures afbeelding 4: ©istock/ivandan