De dierlijke namen van de ijshockeyteams

Van de NHL tot Europa

Collage van wolf, eend, pinguïn, panter, buffel en haai

De Pittsburgh Penguins die spelen in de beroemde National Hockey League, de Haaien uit Keulen uit de Duitse ijshockeycompetitie, of de Amsterdam Tigers uit de hoogste Nederlandse en Belgische competitie, het is opvallend hoe vaak ijshockeyteams over de hele wereld naar dieren zijn genoemd. Wij zijn op onderzoek uitgegaan waarom dit zo is en waar die namen eigenlijk vandaan komen. De antwoorden en nog meer feiten over dit spannende onderwerp kom je hier te weten.

Heb je ook het gevoel dat de hele dierentuin bijeengekomen is als je naar de wedstrijdschema's kijkt van ijshockeyteams? Ook wij waren verwonderd en hebben deze vraag voorgelegd aan een deskundige. Wij vertellen jullie de verhalen van de dierlijke namen van de NHL teams en verklaren deze wereldwijde trend.

Michael Krein met zijn Blog "Kr1 Eishockeyblog"

Michael Krein doet in zijn blog „Kr1 Eishockeyblog- Die brotlose Eishockey-Kunst“ (in het Duits) met veel passie verslag over gebeurtenissen van nu, relevante achtergronden en vertelt exclusieve insider-stories over de wereld van het ijshockey.

Wat is de oorsprong?

Oorspronkelijk stamt de traditie een dierlijke begeleider te kiezen als naamgever voor een team uit de Noord-Amerikaanse professionele divisies. Daarom hebben niet alleen ijshockeyteams, maar ook teams uit het American football, baseball en basketbal een dier in hun naam. Michael Krein legt uit hoe deze traditie geleidelijk in ijshockey terecht is gekomen.

"Er zijn twee aspecten. Enerzijds kwam het dier in het stadswapen voor en werd al vanaf het begin van de club in het logo opgenomen. Anderzijds identificeerden de clubs zich tegen het einde van de jaren '90 steeds vaker door vaak agressieve logo's als gevolg van de Amerikanisering. Op de achtergrond waren er ook marketingtechnische aspecten om de afzet van supportersartikelen te vergroten.

Een van de eerste ploegen ter wereld waren de Quebec Bulldogs die in 1910 werden opgericht en die de buldog zelfs een plaatsje gaven op hun teamfoto. De traditie van dierennamen stamt uit Engelssprekende gebieden en vlak na de eeuwwisseling was Australië zelfs een van de trendsetters."

Als onderdeel van de marketing werden, bijvoorbeeld, logo's op supportersartikelen afgedrukt en het dier van het team verscheen als mascotte.

Buldog op het gras
Als een van de eerste ijshockeyteams kozen de Quebec Bulldogs de naam van een dier als de naam voor hun ploeg, in hun geval was dit de buldog.

De dierennamen van de NHL teams

In de "National Hockey League“ (NHL), de Amerikaans beroepsdivisie, spelen momenteel 30 ploegen en zes ervan hebben een dierennaam.

"De San Jose Sharks en de Anaheim Mighty Ducks hebben aan het begin van de jaren '90 gezorgd voor een ware marketing boom. In de jaren daarvoor waren de Pittsburgh Penguins en de Hartford Whalers de enige clubs met dergelijke namen“, vertelt Michael Krein, als verklaring voor het begin van de dierennamen voor teams. De Hartford Whalers speelden slechts van 1979 tot 1997 in de NHL. Waar de namen van de zes teams stammen die momenteel in de NHL spelen, vertellen wij hierna.

Advertentie

Pittsburgh Penguins

De ‘Pittsburgh Penguins’ spelen al sinds 1967 in de NHL. Carol McGregor, de echtgenote van de man die een deel van de licentie in eigendom heeft, heeft de naam min of meer per toeval bedacht.

Het was bekend dat het team de thuiswedstrijden in de Civic Arena zou spelen en daarom vroeg zij hoe de Arena in de volksmond werd genoemd. Omdat deze locatie vaak ‘de grote iglo’ werd genoemd, lag de keuze van de bijnaam ‘pinguïns’ voor het team voor de hand. Het oorspronkelijke logo toont een pinguïn voor een driehoek die staat voor de ‘gouden driehoek’ in het centrum van Pittsburg.

Civic Arena, het stadion in Pittsburgh
De ‘Civic Arena’, de thuisbasis van de Pittsburgh Penguins, werd in 2010 officieel gesloten.

Buffalo Sabres

Het ‘Buffalo Sabres’ team werd in 1970 opgericht en hun logo toont een bizon met twee gekruiste sabels. Het team stamt uit Buffalo, in de staat New York, en zou oorspronkelijk ‘Bisons’ (in Amerika ook wel ‘buffalo’) worden genoemd.

De eigenaren, de gebroeders Seymour Knox III en Northrup Knox, waren echter op zoek naar een originelere en unieke naam en schreven een prijsvraag uit. Uit de talrijke inzendingen kozen zij uiteindelijk de naam ‘Sabres’ (sabels). Als reden voor hun keuze verklaarden de broers dat een sabel het wapen is van aanvoerders en staat voor kracht, zowel in de aanval als in de verdediging. En ze hoopten dat dit ook voor hun team zou opgaan.


Instagram Buffalo Sabres

Arizona Coyotes

De ‘Arizona Coyotes’ werden oorspronkelijk in 1972 opgericht als de ‘Winnipeg Jets'. Voor het seizoen 1996-97 verhuisden zij naar Phoenix, Arizona, waar zij een prijsvraag uitschreven om een nieuwe naam voor het team te vinden. Het werd coyote, de naam van het meest beduchte roofdier in Arizona. Op de tweede plaats kwam de dieren-bijnaam ‘schorpioen'.

Aanvankelijk was ‘Phoenix Coyotes’ de naam van het team, totdat zij weer verhuisden, dit keer naar Glendale, een voorstad van Phoenix. Voor de start van het seizoen 2014/15 veranderden zij hun naam in ‘Arizona Coyotes', omdat zij niet alleen gezien worden als het ijshockeyteam van Glendale of Phoenix, maar als team voor de hele staat Arizona. Daarmee hoopte het team het enthousiasme te wekken van supporters uit het hele zuidwesten.

Instagram Arizona Coyotes

Anhaheim Ducks

De ‘Anhaheim Ducks’ zijn het enige team in de geschiedenis van de Noord-Amerikaanse beroepsdivisies dat naar een merk is genoemd. De film ‘The Mighty Ducks’ van Walt Disney was een kaskraker in 1992. Om de film te kunnen draaien, richtte Disney kortweg een eigen ijshockeyteam op dat in de beroepsdivisie moest spelen.

Een jaar later erkende de NHL de populariteit van de film door met Disney een franchiseovereenkomst te sluiten. De club werd ‘Mighty Ducks of Anaheim’ gedoopt en kreeg hetzelfde logo dat ook in de film te zien was. Toen Disney in 2005 het team verkocht, werd de naam gewijzigd in ‘Anaheim Ducks'.

Instagram Anaheim Ducks

San Jose Sharks

De ‘San Jose Sharks’ werden opgericht in 1991 en naar aanleiding van de wedstrijd in Chicago hielden zij een tekenwedstrijd voor de toegangskaartjes. Op de eerste plaats diende de wedstrijd als een middel om een naam te vinden.

Uit meer dan 2.300 inzendingen uit de hele wereld kwam uiteindelijk ‘Sharks’ als de winnende naam tevoorschijn. De uiteindelijke selectie bereikten ook namen als ‘Rubber Puckies’ (rubberen pucks), ‘Screaming Squids’ (gillende inktvissen), ‘Salty Dogs’ (zeerobben) en ‘Blades’ (messen). Hoewel ‘Blades’ werd gezien als een geslaagde suggestie, werd de naam toch afgewezen vanwege de mogelijke verwijzing naar gangs. Het was een fortuinlijke bijkomstigheid dat er zeven haaiensoorten voorkwamen voor de Californische Pacifickust toen de dierennaam werd gekozen. Het gebied wordt ook wel ‘the Red Triangle’ (rode driehoek) genoemd.

Instagram San Jose Sharks

Florida Panthers

De ‘Florida Panthers’ werden opgericht in 1993. Het was de tijd dat de wilde kat die in Florida voorkwam, een bedreigde dierensoort was. Het team wilde de aandacht vestigen op dit acute probleem en noemde zich daarom naar de charmante wilde kat.

Toen de voorzitter, Bill Torrey, de naam van het team bekend maakte, voorspelde hij de journalisten dat de ijshockeyspelers de panters, de plaatselijke naam voor de katten, alle eer zouden aandoen door op het ijs even snel te zijn als de dieren in hun natuurlijke omgeving.

Instagram Florida Panthers

Een wereldwijde trend, Zwitserland en Duitsland nader bekeken

IJshockeyteams met dierennamen komen niet alleen voor in Amerika, ook in Europa zijn dierennamen populair. Aan de hand van twee landen illustreren wij hoe de naamgeving in Duitsland en Zwitserland zich oriënteert aan dieren.

Advertentie

Een blik op Zwitserland

De eerste ijshockeycompetitie in Zwitserland, afgekort de NLA, bestaat in totaal uit twaalf teams. Vijf ervan hebben een dier in hun logo. Michael Krein kijkt terug op de geschiedenis van het Zwitserse ijshockey en noemt als voorbeeld het huidige team van de SCL Tigers.

"In de jaren ‘70 was truitjesreclame in Zwitserland verboden. Omdat de SC Langnau (tegenwoordig de SCL Tigers) al in de vroegste periode een tijger als symbool voor de club voerde, mag toch, ondanks het reclameverbod, weer een tijger de shirtjes van de SCL tooien. En heel ‘toevallig’ in de vorm van de tijgerkop van de «Tiger Käse AG». Sindsdien zijn de Langnauer de «Tigers».

Helemaal zonder gevolgen bleef de shirtreclame echter niet omdat Langnau twee jaar lang niet op de televisie was te zien. Tegenwoordig worden zij gezien als trendsetters bij de shirtreclame. De leiding van de club heeft voor de toenmalige verhoudingen iets ongelooflijks aangedurfd."

Ook hier hoort het dier in de naam er gewoon bij en wordt gebruikt voor marketing doeleinden en bij het optreden van de ploeg. Michael Krein geeft een typisch voorbeeld.

"De HC Genève-Servette in Zwitserland laat voor iedere wedstrijd ‘Sherkan', een echte adelaar, door het stadion vliegen van de tribune naar de face-off spot in het midden van het veld. Tijdens de presentatie van het team staan de spelers op het ijs opgesteld in een adelaarsformatie."

Hoewel er geen adelaar in het officiële logo voorkomt, is het team vooral bekend door zijn gevederde mascotte.

Instagram HC Genf-Servette

Hoe de trend Duitsland bereikte

De Duitse ijshockeyteams richten zich bij de naamgeving vooral ook op de VS. De blogger heeft een verklaring voor de vrij plotselinge ommezwaai.

"Met de invoering van de Deutsche-Eishockey-Liga (DEL; Duitse ijshockeycompetitie) in 1994 werd Duitsland overspoeld door een ware golf van dierennamen. Van de 18 ploegen wijzigden 11 teams hun traditionele clubnaam in een dierennaam en nog drie andere ploegen volgden later. Deels is er de trend om weer terug te keren naar de oorspronkelijke naam."

Ook de DEL accepteerde uiteindelijk de dierlijke bijnamen van de ijshockeyteams. Michael Krein noemt een typisch voorbeeld.

"Een van de eerste en bekendste Europese teams zijn de Kölner Haie (EC; Keulen) die de naam ‘Haaien’ tot de oprichting van de DEL slechts als extra aanduiding gebruikten. Toch was deze naam ook bij mensen buiten Noordrijn-Westfalen al veel langer bekend."

De tijger als meest populaire dier in het ijshockey

Ondanks de enorme rijkheid aan soorten in de dierenwereld, hebben ijshockeyteams zo hun favorieten als het er om gaat een naam te kiezen voor hun team. Michael Krein ziet de tijger als de grote naamgever.

"De naam tijger komt vooral in Europa veel voor. In de DEL spelen zelfs twee ploegen in dezelfde divisie met tijger in hun naam: de Nürnberg Ice Tigers en de Straubing Tigers. In de WHL (Medicine Hat), QMJHL (Victoriaville), AHL (Bridgeport) in Zwitserland (SCL Tigers), Rusland (Chabarowsk), Tsjechië (Liberec), België (Brussel, Turnhout) spelen de tijgers ook mee. Vroeger zaten er ook tijgers in de NHL (Hamilton), Nederland (Amsterdam), Groot-Brittannië (Brighton, Dundee, Telford en Wightlink), Noorwegen (Asker), OPJHL (Aurora), CHL (Cincinatti) en de MAHL (Sands Points)."

Een tijger
De tijger is een populaire naamgever voor ijshockeyteams over de hele wereld.

Misschien wil jij ook wel je ijshockeyteam naar de grootste katachtige ter wereld noemen?

Bij ons kun je je ijshockeytruitje heel persoonlijk zelf vorm geven! Dankzij een groot aantal designs en kleuren kun je het truitje perfect afstemmen op de naam van het team. Bovendien zijn alle logo's, wapens en sponsorartikelen die je geplaatst hebt, al in de prijs inbegrepen.

Wij hopen dat wij erin geslaagd zijn je bekend te maken met de dierenwereld in het ijshockey. Misschien heb je zelfs inspiratie opgedaan voor je eigen dierennaam!

Afbeeldingen: Afbeelding bij de titel: ©iStockShaneGross, ©iStockEvgeny555, ©iStock Grafissimo, ©iStock KenCanning, © iStock JohnhPitcher, © iStock SteveOehlenschlager, Bild 1: © iStock Lunja , Bild 2: © Michael Krein, Bild 3: © iStock sdominick, Bild 4: ©iStock Freder

Advertentie